Szálláshelyek - Eger
Szállás Eger környékén

Nevezetességek Eger környékén

Érsekkert - Eger (Eger távolság: 0.3 km)

Az Érsekkert Eger városának legnagyobb parkja, a nyári időszakban számos könnyű- és komolyzenei koncert színhelye. A park közepén szépen díszített szökőkút áll, az északkeleti részen zenepavilon található, a délnyugati rész pedig sportolási lehetőségeket kínál – strandfürdő, teniszklub, vívóklub, stadion, és itt található a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok.
A kert a helyi egyházfő tulajdonaként valamikor vadaspark volt, amelyet a XVI. század végén díszkertté alakítottak. Ma a Klapka György és a Hadnagy utca határolja, és az Eger patak választja ketté. A park nyugati részén található medence fölött elegáns hidacska ível át.

Egri Érseki Palota (Eger távolság: 0.3 km)

Eger városa Észak-Magyarország történelmi nevezetességekben gazdag városa. Kulturális és egyházi szempontból is központi szerepet játszik. Főbb látnivalói közé tartozik az egri vár, a török kori minaret, a bazilika, a Dobó tér, a Fazola-Kapu, az Egri Képtár, a Szépasszonyvölgy, a Rácz-templom, a Líceum és az Érseki Palota.
A Római Katolikus Érseki Palota Eger belvárosában található, a Széchenyi utcában. A XVIII. században épült barokk stílusú palota falait rokokó stukkók díszítik. Vaskerítésének rácsos nagykapuja a Fazola család míves kivitelezését dicséri. Maga a palota csak kívülről tekinthető meg, azonban volt gazdasági épülete Érseki Gyűjtemény elnevezéssel egri püspökök és érsekek két és fél évszázadot történetét bemutató kiállításnak ad otthont, amely főszezonban hétfő, a téli időszakban hétfő és vasárnap kivételével minden nap látogatható.

Egri Minaret (Eger távolság: 0.3 km)

Egri Minaret Eger városa Észak-Magyarország történelmi nevezetességekben gazdag városa. Jelentős oktatási és kulturális központ. Magyarország három részre szakadása idején az egri vár fontos végvár lett, 1552-ben a vár Dobó István parancsnoksága alatt visszaverte a közel négyszeres túlerőben lévő török sereg támadását. Fél évszázaddal később a város mégiscsak török kézre került, több mecset is épült, a város látképe ma is őrzi ezen idők emlékét.
Az egri Minaret tizennégyszög alaprajzú, 40 méter magas, homokkőből épült torony. Európában a legészakibb török kori emlék. Vaskorlát övezte körerkélyére 97 csigalépcső vezet fel. Az egri nyári rendezvénysorozat idején a minaretből müezzin ének szól. A minaret április elejétől október végéig látogatható, a hét minden napján délelőtt 10 órától este 6 óráig.

Tűzoltó Múzeum - Eger (Eger távolság: 0.3 km)

Az egri Tűzoltó Múzeum a Cifra hóstya (a várost körülvevő falrendszer szépen díszített, cifra kapuja) nevet viselő, a belvárostól északra fekvő városrészben található, amelyet apró házak és szűk utcák jellemeznek. A régi tűzoltó laktanyában, a Tűzoltó tér 5. szám alatt berendezett múzeum három szerállásos épülete 1929-ben épült, és korhűen szemlélteti a két világháború közötti időszak városi tűzoltóságainak felszerelését. A vendégek a felszerelések használatát is megfigyelhetik, az egykor legénységi szállásnak használt épületrészben több bemutató is helyet kap. A földszinten található nagyterem állandó kiállítása az egri tűzoltóság történetét dolgozza fel.
A múzeum hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között tart nyitva.

Egri Bazilika (Eger távolság: 0.3 km)

Egri Bazilika Eger városa Északelet-Magyarországon található, Heves megye székhelye. Történelmi nevezetességekben gazdag város, világhírű múzeumai és műemlékei közül kiemelkedik az egri vár, a török kori minaret, a bazilika, a Dobó tér, a Szépasszonyvölgy, a Rácz-templom, a Líceum, a Fazola-kapu és az Egri Képtár.
Az egri bazilika, vagyis főszékesegyház Hild József tervei alapján épült a XIX. század első felében. A klasszicista dóm kupolájának szélessége 18 méter, tornyai 54 méter magasak. A templomhoz vezető lépcsősorról szemlélve különösen lenyűgözők a főhomlokzat és az épület méretei. A lépcső mellett István és László király, valamint Szent Péter és Szent Pál faragott kőszobrai állnak. A templom külső homlokzatát Jézus életéből vett jelenetek domborművei díszítik, míg a magasított oromzaton a Hit, a Remény és a Szeretet allegorikus szobrai állnak. A műemlék épület római katolikus templom, az év minden napján látogatható, reggel 8-tól este 8-ig.

Dobó Tér - Eger (Eger távolság: 0.4 km)

Dobó Tér - Eger Eger városa jelentős oktatási és kulturális központ, Heves megye központja. Történelmi nevezetességeinek nagy része világhírnek örvend. Magyarország három részre szakadása idején az egri vár fontos végvár lett, 1552-ben a vár Dobó István parancsnoksága alatt visszaverte a közel négyszeres túlerőben lévő török sereg támadását. Az ostrom történetét Gárdonyi Géza Egri csillagok című népszerű regénye dolgozza fel.
Eger központjában, a Dobó Téren található a várvédő Dobó István szobra, amelyet Stróbl Alajos készített 1907-ben. Az emlékmű ma a város egyik jelképe. A tér másik szobrát Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotta 1967-ben, �végvári harcosok� elnevezéssel.

Egri Vár (Eger távolság: 0.4 km)

Egri Vár Eger műemlékekben rendkívül gazdag város, Magyarország északkeleti részén található, Heves Megyében. Számos világhírű múzeuma és műemléke közül kiemelkedik az Egri Vár, valamint az ott található Dobó István Vármúzeum.
A várhegyen már az Árpád-házi uralkodók idejében erődítmény épült, amely az egri püspök menedékváraként szolgált. Ez a tatárjárás lerombolta. Ezt követően a várhegyet erős kőfallal vették körül, majd az Al-Magyar domb felőli oldalon nagyméretű külsővár épült, a védelmi rendszer első vonalaként. A várhoz fűződő leghíresebb esemény, amelyet regény is megörökített, Ahmed és Ali pasa 1552-es ostroma, amelynek során hatalmas túlerőben lévő csapatot vert vissza Dobó István parancsnoksága alatt a várvédő sereg.
A Dobó István Vármúzeumban a gótikus püspöki palota Eger történelméről szóló kiállítást, a hősök terme az 1552-es várvédők névsorát és Dobó István eredeti sírkövét, a képtár XVI-XIX. századi festményeket, a romkert kőtárakat, helyreállított kazamatákat és a vár föld alatti erődrendszerét, a börtönkiállítás pedig a kivégzés és a kínvallatás eszközeit mutatja be látogatóinak, hétfő kivételével a hét minden napján.

Egri termál- és élményfürdő (Eger távolság: 0.6 km)

Egri termál- és élményfürdő Eger városa Magyarország északi részén található, az Északi Középhegység lábánál, tájvédelmi körzetek és remek kirándulóhelyek határán. A különleges hangulatú város számos történelmi múltat idéző nevezetességgel, kiváló borvidékének nedűivel, valamint széles skálán mozgó rendezvényeivel számos látogatót vonz.
Az egri fürdő termálfürdőből, élményfürdőből, török fürdőből és wellness részlegből áll. A termálmedence 37 fokos kénes gyógyvízzel, a gyógymedence 29 fokos radonos gyógyvízzel, az élménymedence pedig 31 fokos vízzel és 27 élményelemmel egész évben várja pihenni és kikapcsolódni vágyó vendégeit. Szezonálisan üzemel emellett a nagymedence, az úszómedence, a dögönyöző, gyerekeknek pedig külön medence és vízi vár.

Török fürdő - Eger (Eger távolság: 0.7 km)

Török fürdő - Eger Eger városa az Északi Középhegység lábánál található, Magyarország északi részén, Budapesttől keletre, tájvédelmi körzetek és remek kirándulóhelyek határán. A különleges hangulatú város számos történelmi múltat idéző nevezetességgel, kiváló borvidékének nedűivel, valamint széles skálán mozgó rendezvényeivel számos látogatót vonz. A történelmi vonatkozású műemlékek közül sok idézi a török hódoltság idejét.
Az egri Török fürdő a megújuló Reuma Kórház mellett nyitotta meg kapuit 2008 végén. Az épületben helyet kapott ilidzsa (különböző hőfokú medencék), hamam (gőz, leöntő fürdő, masszázsok), török kávézó és hangulatos pihenők és relaxációs helységek (hang- és fényterápiával). Az építészeti kialakítások a török kor hangulatát idézik.

Szépasszony-Völgy - Eger (Eger távolság: 1.7 km)

Eger városának számos történelmi nevezetessége számos látogatót vonz. Északkelet-Magyarország központi városaként a turizmus mellett oktatási és kulturális szempontból is nagy jelentőséggel bír. Hunyadi Mátyás uralkodása alatt, a reneszánsz kultúra elterjedésének idején a városban nagyszabású építkezések zajlottak, és a vidéken fellendült a szőlőtermesztés. A máig híres szőlőket XIII. századi telepesek honosították meg.
A Szépasszonyvölgyet méltán tartják a borturizmus egyik legkedveltebb célpontjának. Az egri hegyek puha, vulkáni eredetű riolittufa kőzetébe vágott pincéi ideális, átlagosan 10°C hőmérsékletet biztosítanak a környéken termelt kiváló boroknak. Az itteni hordók őrzik a világhírű Egri Bikavért is. A több ezer pince közül számos érdemel külön említést - vannak pincék, amelyekhez különböző hagyományok fűződnek, vannak olyanok, melyek kiképzésük sajátos formájával, vagy díszítményeikkel tűnnek fel, van olyan, amelyben kút van, sőt olyan is akad, amelyen kispatak folyik keresztül.
A Szépasszonyvölgy pincesora egész évben színes programokkal, remek borokkal, ízletes ételekkel és hangulatos zenés estékkel várja vendégeit. Húsvét, Pünkösd és Szent Iván Éj idején zenés táncos pincejárás és kézműves bemutató bővíti a programajánlatot. Augusztus elején hagyományosan néptánc találkozót szerveznek.

Egerszalók - Hőforrás (Eger távolság: 5.9 km)

Egerszalók - Hőforrás Egerszalók község a Mátra és a Bük hegység között helyezkedik el, a Laskó patak völgyében. A honfoglalás óta lakott hely elsődleges látványossága a mára mintegy 120 négyzetméteres mészkő lerakódást képező hőforrás, amelynek vízét fürdő hasznosítja.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellness-fürdő, a Salt Hill Thermal Spa 1900 négyzetméter vízfelületű létesítmény, amely magas szintű szolgáltatásokkal, gyógy- és wellness fürdővel, strandfürdővel, szállodával és apartman faluval várja vendégeit. A gyógyászati részlegben kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos gyógyvíz, a wellness központban exkluzív szauna világ, masszázsok széles választéka, valamint kádfürdők nyújtanak pihenést, kikapcsolódást és gyógyulást.

De la Motte Kastély - Noszvaj (Eger távolság: 9 km)

De la Motte Kastély - Noszvaj Noszvaj község Egertől 10 kilométerre található, Magyarország északi részén, a Bükki Nemzeti Park déli határán. A Várhegy lábánál, a Kánya patak völgyében elterülő település főbb látnivalói közé tartozik a De la Motte Kastély, a Fenyves Hotelként ismert Galassy Kastély, a Pataki család tájházként berendezett gazdaháza, egy XIX. századi, klasszicista stílusban épült pince és magtár, valamint a Református templom.
A noszvaji De la Motte Kastélyt Povolny János építette a XVIII. század második felében. A copf stílusú épület néhány terme ma múzeumként látogatható, nagyobbik része pedig szállodaként üzemel. A növénykülönlegességeknek is helyét adó, szépen gondozott kastélyparkba kovácsoltvas kapu enged bebocsátást, oszlopain az Almásyak címerét tartó unikornissal. A múzeum, a műemlék épületek és a télikert hétfő és különleges rendezvénynapok kivételével minden nap látogatható, délelőtt 10 és 12, délután pedig 13 és 14 óra között.

Siroki Várrom (Eger távolság: 15.2 km)

Siroki Várrom Sirok község a Mátra keleti szélén található, Heves megyében, Magyarország északi részén. A település feletti 296 méter magas hegyen álló Siroki Vár, amelyet a környékbeliek Darnó várának neveznek, a XIII. században épült, egy korábbi szláv földvár helyén. Amikor a török haderőknek 1552-ben nem sikerült bevenniük Eger várát, megnőtt Sirok várának hadi jelentősége, ezért megerősítették, és hozzáadták az olaszbástyákkal védett alsóvárat. A század végén, Eger elestével ez a vár is török kézre került, akik aztán 90 évig birtokolták. A Rákóczi-szabadságharc elestével császári csapatok robbantásai rombolták le az erődítményt.
A sánc árokrendszerrel megerősített belsőtornyos, szabálytalan alaprajzú várnak ma már csak romjai láthatók, de még ilyen állapotban is lenyűgöző. A vár alatt bonyolult, ma is járható kazamatarendszer található. A várrom szabadon látogatható.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő - Mezőkövesd (Eger távolság: 15.9 km)

A Zsóry Gyógy és Strandfürdő Mezőkövesd központjától 4 kilométerre egy hatalmas parkban közel 70 éve várja vendégeit, a strandfürdő májustól augusztusig, az élményfürdő, a fedett gyógymedencék, az uszoda és a gyógyászati részleg pedig egész évben. A fürdőhöz Mozgásszervzi Rehabilitációs Központ társul, lehetővé téve annak balneológiai kezeléseit. A gyógyforrásokból fakadó ásványvíz már a XX. század dereka óta palackozott formában is rendelkezésre áll, és akár ivókúra formájában is fogyasztható.

Fátyol-vízesés - Szilvásvárad (Eger távolság: 16.3 km)

Fátyol-vízesés - Szilvásvárad Szilvásvárad a Bük lábánál található, Heves megyében, Magyarország északi részén. A Szalajka-völgy és a Büki Nemzeti Park részét képezi. Nevezetességei közé tartozik a Pallavicini-kastély, a református kerektemplom, az Orbán-ház, a lipicai ménes, a lovas múzeum és a lovas stadion, az erdei múzeum, az Istállós-kői barlang, a Kalapat-hegyi kilátó, a Szalajka-völgy és ott a Fátyol vízesés.
A Fátyol-vízesés Magyarország egyik kiemelkedő természeti szépsége. A karsztforrások-táplálta Szalajka-patak vizében a felszínre jutó oldott széndioxid egy része elillan a levegőben, és a túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. Ez mésztufa-gátat hoz létre, amely jelenleg 17 méter hosszú, és 18 teraszból áll. A fehér, csipke-mintázatra emlékeztető mésztufa, valamint a vízpermet jellegzetes fehér fátyla ihlette a vízesés nevét.

Szilvásvárad - Lipicai Lovasmúzeum (Eger távolság: 16.6 km)

Szilvásvárad - Lipicai Lovasmúzeum Szilvásvárad Magyarország északi részén található, a Bük lábánál, Heves megyében, a Szalajka-völgy és a Büki Nemzeti Park területén. A lipicai ló, a fogathajtás és a lovassportok hazája.
Szilvásvárad és a Szalajka-völgy közötti területen mintegy 14 ezer ember befogadására alkalmas lovaspálya található, ahol számos lovas és fogathajtó versenyt rendeznek. A lovaspályával szemben 1500 férőhelyes lovarda áll, ahol műlovagló és akadályversenyek megtekintésére nyílik lehetőség. A falu minden év júliusában lovasnapokat tart.

Péter-hegyese kilátó - Galyatető (Eger távolság: 16.9 km)

Galyatetőről számos turistaúton barangolhatók be a Mátra gyönyörű vidékei. A Péter-hegyese kőkilátó 1934-ben épült, és 960 méter magasról nyújt kilátást a környező tájakra. A panoráma észak felé a legteljesebb, a többi oldalon a magasra nőtt erdő eltakarja a kilátást.

Piszkéstetői Csillagvizsgáló - Galyatető (Eger távolság: 16.9 km)

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutató Intézete az 1960-as éveke elején épített csillagvizsgálót a Felső-Mátrában, legnagyobb kupolája alá Schmidt-teleszkópot telepítettek. Az intézmény csak előzetes engedéllyel látogatható, azonban a webkamera képe megtekinthető az Országos Meteorológiai Intézet honlapján. A főépülettől északkeletre egy oszlopon egyedi napóra áll, amelynek rézborítású számlapja van, és árnyékvetője pólusra mutat.

Répáshuta - Szénégető boksák (Eger távolság: 18.4 km)

Répáshuta település Magyarország északi részén található, a szlovák határvidéken, Egertől és Miskolcról egyaránt 35 kilométer távolságra, a Bük hegységben. A terület Európában is egyedülálló növény- és fajgazdasága mellett a régió természeti adottságai és látványosságai is sok öko- és falusi turizmust kedvelő vendéget vonzanak. A település és a népi építészet emlékeit tájház mutatja be.
A répáshutai szénégető boksák, mészégető kemencék olyan mesterségek kellékei, amelyeket ma is folytatnak a településen. A helyi vadászétteremben remek vadételek várják az éhes vendégeket.

Bükkszék - Salvus Fürdő (Eger távolság: 19 km)

Bükkszék község Heves megyében található, Magyarország északi részén, Eger és Sirok szomszédságában. Fő nevezetessége az emésztőrendszeri, légúti és mozgásszervi panaszokra kiváló, alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, amelyet 540 méteres mélységben termelnek ki, és a helyszínen palackozzák.
A bükkszéki Salvus Termál Strandfürdő május elsejétől augusztus 31-ig tart nyitva, hétfőnként reggel 10, a hét többi napján reggel 8 órától májusban és júniusban délután 5-ig, júliusban és augusztusban este 7-ig. A strandfürdőn nagymedence, hosszú csúszda és gyerekmedence is található.


Szálloda keresése Eger városában

Város:  
Érkezés:  
Távozás:  
Szobák:  
egyágyas:   kétágyas:   háromágyas: 
Személyek száma: